Vybavení kuchyně by mělo umožnit podjetí vozíku pod pracovní desku, varnou desku a mycí centrum, a musí být v dosahu osoby na vozíku. Kuchyň je potřeba vybavit optimálně systémem výsuvných polic v horních skříňkách, pojízdnými kontejnery apod.
Velikost kuchyně a její rozměrové parametry musí již v samotném návrhu respektovat zvýšené manipulační plochy osob s omezenou schopností pohybu. Mezi kuchyňskou linkou a dalším interiérovým vybavením nebo stěnovou konstrukcí musí být zajištěn volný manipulační prostor průměru 1,5 m. V případě kuchyňské linky v poslední variantě je manipulace zajištěna podjetím pod linku v hloubce 0,2 m, čímž je možné zúžit šířku až na výsledných 1,3 m.
Tab.: Doporučené nejmenší plochy kuchyní v závislosti na velikosti bytu podle ČSN 73 4301:2004 Obytné budovy
Druh kuchyně |
Minimální plocha |
Charakteristika bytu |
|
Bezbariérový byt |
Běžný byt |
||
Pracovní kuchyň |
7 m2 |
5 m2 |
byt s 1 až 3 obytnými místnostmi |
8 m2 |
6 m2 |
byt se 4 obytnými místnostmi |
|
10 m2 |
8 m2 |
byt s více než 4 obytnými místnostmi |
|
Kuchyně se stolováním |
8 m2 |
6 m2 |
byt s 1 a 2 obytnými místnostmi |
12 m2 |
10 m2 |
byt se 3 obytnými místnostmi |
|
14 m2 |
12 m2 |
byt se 4 obytnými místnostmi |
|
17 m2 |
15 m2 |
byt s více než 4 obytnými místnostmi |
|
Obytná kuchyň nahrazující obývací pokoj |
22 m2 |
16 m2 |
byt s 1 obytnou místností |
24 m2 |
18 m2 |
byt se 2 obytnými místnostmi |
|
Obytná kuchyň s 1 lůžkem, nahrazující obývací pokoj |
24 m2 |
16 m2 |
byt s 1 obytnou místností |
Zdroj: Ing. Renata Zdařilová, ČKAIT