24. října 2024

Téma měsíce: Aktuální otázky dostupného bydlení. Bytové domy a přístupnost – 1. část

Od 1. července 2024 vstoupil do stavebního práva nový pohled na problematiku bezbariérového užívání. V předcházející právní úpravě stavebního zákona jsme byli zvyklí, že bezbariérové užívání staveb bylo jedním z obecných požadavků na výstavbu a obecné technické požadavky byly formulovány v samostatné prováděcí vyhlášce stavebního zákona – vyhlášce č. 398/2009 Sb.

Stavební zákon ve své novele zavedl zcela nový pojem stavebního práva „přístupnost“, který je definován jako vytváření podmínek pro samostatné a bezpečné využití pozemků a staveb osobami s pohybovým, zrakovým nebo sluchovým postižením, osobami pokročilého věku, těhotnými ženami a osobami doprovázejícími dítě v kočárku nebo dítě do 3 let (dále jen „osoba s omezenou schopností pohybu nebo orientace“) s cílem bezbariérového užívání.

Na nový pojem „přístupnost“ se vážou dvě legislativně technické změny. V rámci definice je zavedena legislativní zkratka „osoba s omezenou schopností pohybu nebo orientace“ a bezbariérový přístup a užívání se mění na „požadavky na přístupnost“. Pojem „přístupnost“ vychází z mezinárodního i evropského pojetí. Smyslem je samostatné, bezpečné a důstojné užívání pozemků a staveb všemi potenciálními uživateli bez ohledu na zdravotní stav, věk a pohlaví. Opatření musí umožnit jednoduchý a samostatný přístup, vstup, užívání venkovních ploch, budov, zařízení a služeb a opuštění objektu s ohledem na zajištění zdraví, bezpečnosti a důstojnosti uživatelů těchto staveb, a to včetně staveb pro bydlení. Pojem „přístupnost“ je zejména předmětem článku č. 9 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením, která byla přijata Valným shromážděním Organizace spojených národů dne 13. prosince 2006. Jejím účelem je podporovat, chránit a zajišťovat plné a rovné užívání všech lidských práv a základních svobod všemi lidmi s postižením a podporovat úctu k jejich přirozené důstojnosti.

Přístupnost staveb je integrální součástí požadavků na výstavbu a vyhlášky č. 146/2024 Sb. a není řešena samostatnou prováděcí vyhláškou stavebního zákona, jak byla dosavadní praxe v podobě speciální vyhlášky o obecných technických požadavcích zabezpečujících bezbariérové užívání staveb.

Dělení bytů zvláštního určení

Přístupnost je stavebním zákonem stanovena jedním ze základních požadavků na stavby. Ve vztahu k bydlení stavební zákon určuje povinnost přístupnosti u bytu zvláštního určení, který je definován jako byt upravený k bydlení osob s těžkým pohybovým postižením nebo osob s těžkým zrakovým postižením. Bližší specifika poté stanoví vyhláška o požadavcích na výstavbu, a to v § 49 Stavba pro bydlení a byty, který dělí byty zvláštního určení na byty pro osoby s těžkým:

  1. pohybovým postižením v bezbariérovém standardu, jehož dispozice a uspořádání zohledňuje potřeby osob na vozíku, ve kterém bezbariérový standard splňují všechny místnosti. Tento byt musí mít ve všech místnostech manipulační prostor o velikosti kruhu o průměru minimálně 1,5 m.
  2. pohybovým postižením ve specifickém standardu, jehož dispozice a uspořádání zohledňuje potřeby osob na lehátku nebo vozíku s využitím zdvihacího zařízení a celodenní péče asistenta, ve kterém specifický standard splňuje minimálně jedna obytná místnost a koupelna. Tento byt musí mít alespoň v jedné obytné místnosti a koupelně manipulační prostor o velikosti kruhu o průměru minimálně 1,8 m.
  3. zrakovým postižením, jehož dispozice a uspořádání zohledňuje potřeby osob nevidomých. Tento byt musí mít pravoúhlé uspořádání.

Požadavky na další typ bytu

Uvedený § 49 uvádí požadavky na další typ bytu, a to byt s univerzálním standardem. Podle vyhlášky o požadavcích na výstavbu se jedná o byt, jehož uspořádání zohledňuje potřeby osob používajících kompenzační pomůcky k chůzi, ve kterém univerzální standard splňují všechny místnosti. Následně v § 49 stanovena povinnost na manipulační prostor o velikosti kruhu o průměru minimálně 1,2 m ve všech místnostech.

Povinnost uplatnění bytů s univerzálním standardem je vyhláškou stanovena pouze pro ubytovací jednotky ve stavbě pro sociální služby a pro byty v domě s pečovatelskou službou. Tzn., že v těchto stavbách musí být ubytovací jednotky/byty minimálně v univerzálním standardu, přičemž sedm nejméně a 5 % bytů bude zvláštního určení pro osoby s těžkým pohybovým postižením. Jestli se bude jednat o byty v bezbariérovém standardu nebo o byty ve specifickém standardu, to již bude na rozhodnutí stavebníka a bude vycházet z požadavků a potřeb v dané lokalitě.

Pokud stavba pro bydlení bude obsahovat byt zvláštního určení, musí být společné prostory a domovní vybavení ve vazbě na druh bytu zvláštního určení navrženy a provedeny tak, aby splňovaly požadavky na přístupnost podle nové normy ČSN 73 4001 Přístupnost a bezbariérové užívání, jejíž závaznost se pojí k vyhlášce č. 146/2024 Sb.

Přístupnost společných prostor bytových domů

Novou povinností staveb pro bydlení je vyhláškou č. 146/2024 Sb. ustanovení o zřizování výtahů u staveb bytových domů a staveb ubytovacích zařízení se vstupy do bytů nebo ubytovacích jednotek v úrovni již čtvrtého a vyššího nadzemního podlaží nebo podkroví v téže úrovni. Jde o zpřísnění požadavku předcházející právní úrovni, která ve vyhlášce č. 268/2009 Sb. stanovila povinnost zřizovat výtahy u novostaveb bytových domů se vstupy do bytů v úrovni pátého a vyššího nadzemního podlaží nebo podkroví v téže úrovni. U změn dokončených staveb bytových domů, kde vstupy do bytů byly v úrovni pátého nadzemního podlaží nebo podkroví v téže úrovni, se výtahy nemusely zřizovat ani existující výtahy do tohoto podlaží prodlužovat.

Výtah v bytových domech musí zajistit přístupnost do všech jeho společných prostor, pokud bytový dům je bez výtahu, tak zajištění přístupnosti a užívání osobami s omezenou schopností nebo orientace musí být nejméně v jednom podlaží, které slouží převážně pro bydlení.

Novým požadavkem pro bytové domy je podle vyhlášky č. 146/2024 Sb. zabezpečení místnosti nebo místa pro soustředění komunálního odpadu v souladu s požadavky na přístupnost. Přístupnost musí být podle obecného principu zajištěna všem uživatelům, osobám s omezenou schopností pohybu zajištěním manipulačních ploch a dosahové úrovně. Pokud se v bytovém domě bude realizovat byt zvláštního určení pro osoby s těžkým zrakovým postižením, tak je vhodné, aby kontejnery byly označeny štítky s reliéfními piktogramy a s popisem v Braillově písmu. Technická specifikace je poté uvedena v ČSN 73 4001.

Zdroj: ČKAIT

Foto: Pixabay