4. října 2024

Právní poradna: Může správce rozhodovat o odstávce teplé vody v nočních hodinách?

Jsem vlastníkem bytové jednotky v panelovém domě, v němž před lety vzniklo SVJ. V průběhu tohoto měsíce byla dána do provozu nová tepelná čerpadla, a to po rekonstrukci vodovodní soustavy.  Bohužel dochází k poklesu teplé vody v průběhu dne s tím, že v době od 22:00 hod. do 06:00 hod. je ohřev teplé vody vypínán, aniž by tato skutečnost byla odsouhlasena vlastníky bytových jednotek. Za celý dům je pouze jeden zástupce, a to člen výboru SVJ, zatímco dům je ve správě zvoleného správce. Jedná se o firmu, která spravuje více domů. Rád bych se tímto zeptal, jestli je správce oprávněn rozhodnout samostatně o odstávce teplé vody ve výše uvedeném čase či k tomu potřebuje souhlas vlastníků.

Odpověď – 1. část

Předně si vás dovoluji upozornit na to, že jelikož neznám veškerá specifika vašeho případu, zejména pak znění stanov vašeho SVJ, budu ve své odpovědi vycházet z platné právní úpravy, a tedy z občanský zákoníku, dále z nařízení vlády č. 366/2013 Sb., (dále jen „nařízení“) a z vyhlášky Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb. (dále jen „vyhláška“).

Z nařízení vyplývá, že jedná-li se o provoz a údržbu tepla/čerpadel, spadá tato záležitost do gesce osoby odpovědné za správu domu a pozemku, jelikož se jedná o společnou část domu a pozemku. Osobou odpovědnou za správu domu a pozemku je přitom SVJ, za které jedná jeho statutární orgán, tedy předseda či výbor.

Pravidla pro dodávku teplé vody upravuje vyhláška, která stanovuje, že teplá voda má být dodávána celoročně tak, aby měla na výtoku u spotřebitele teplotu 45 °C až 60 °C, s výjimkou možnosti krátkodobého poklesu v době odběrných špiček spotřeby v zúčtovací jednotce. Dodávka musí být dle vyhlášky uskutečňována denně nejméně v době od 6.00 do 22.00 hod. Vyhláška však nevylučuje, aby byla dodávka teplé vody v domě poskytována i v nočních hodinách mezi 22.00 a 6.00 hod. Uskutečňování dodávky teplé vody i mezi 22.00 a 6.00 hod. si lze tedy upravit odchylně od úpravy stanovené ve vyhlášce.

Odpověď – 2. část

Nelíbí-li se vám způsob, jakým se u vás v domě s teplou vodou hospodaří, respektive nesouhlasíte-li s vypínáním čerpadla, můžete jako člen SVJ předsedovi, resp. výboru navrhnout, aby zařadil hlasování o tomto tématu jako další bod na následující shromáždění. V optimálním případě váš návrh přijme a zařadí na program schůze shromáždění.

Odhlasujete-li si, že se voda vypínat nebude, nebo že rozsah hodin, kdy je čerpadlo vypnuté, bude kratší, pak má správce povinnost toto rozhodnutí respektovat. Toto jednání může mít však i svá negativa, jelikož odhlasujete-li si společně, že se teplá voda vypínat bude, máte pak velmi limitované možnosti, jak se proti tomuto rozhodnutí bránit.

Pokud by váš návrh na zařazení konkrétního bodu na program shromáždění nebyl přijat, máte možnost požádat o svolání shromáždění. Statutární orgán by měl totiž svolat shromáždění i z podnětu vlastníků jednotek, kteří mají alespoň jednu čtvrtinu všech hlasů, nejméně však dvou z nich. Do programu tohoto shromáždění vlastníci navrhnou záležitost, kterou chtějí projednat. Nebude-li této žádosti o svolání shromáždění vyhověno, můžou tito vlastníci jednotek svolat shromáždění sami s programem, který si určí.

Závěrem vám tedy doporučuji písemně kontaktovat předsedu, resp. výbor Vašeho SVJ a informovat jej o Vaší situaci a požádat jej o zařazení hlasování ohledně vypínání čerpadla na program shromáždění. Pokud tomuto vašemu podnětu nevyhoví, můžete postupovat, jak je uvedeno výše a společně s dalšími vlastníky iniciovat svolání shromáždění.

JUDr. Jindřich Vítek, Ph.D., advokát

Foto: Pixabay